Välkommen till en träff där du får lär dig mer om hur marken ska tas om hand för att producera så höga och jämna skördar som möjligt. Du kommer få kunskap om olika åtgärder för att minska växtnäringsförluster och konkreta tips- och råd för att optimera dränering och diken.
Tid och plats
21 mars klockan 09.00-cirka 15.30 i Elofstorps gamla missionshus i Ölme (elofstorp.se). Träffen genomförs både på sal och i fält. Vi börjar träffen med förmiddagsfika vid Elofstorp.
Kostnad
Förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika kostar 200 kronor per person och betalas på plats vid Elofstorp. I övrigt finansieras träffen via EU-medel från Länsstyrelsen.
Anmälan
Anmäl dig senast den 19 mars till Daniel Hedeås, daniel.hedeas@hushallningssallskapet.se, 0708-29 19 94 eller Kajsa Edbom, kajsa.edbom@lrf.se, 0790-66 08 07. Meddela vid anmälan till träffen om du har några allergier eller särskilda önskemål om kost.
Program
- Hur bra markstruktur och väl fungerande dränering ger bättre odlingssäkerhet, markhälsa och växtnäringsutnyttjande och möjlighet till ökad lönsamhet med minskad klimat- och miljöpåverkan.
- Metoder och åtgärder för kolinlagring i jordbruksmark.
- Skötsel och underhåll av dränering och diken.
- Täckdikningens grunder, anpassning av gamla kunskaper till lantbrukets behov idag.
- Täckdikning med GPS-styrning, så anpassar vi projektering och planering till modern teknik.
- Filter och skyddsmaterial som passar att använda i ett modernt dräneringssystem. Nyttan med att anlägga en fosfordamm och/eller våtmark vad gäller växtnäring, biologisk mångfald, utjämning av höga vattenflöden med mera.
- Visning av vattendrag och diskussion kring förslag på åtgärder för förbättrat underhåll och minskade växtnäringsförluster.
Medverkande:
- Anna Bjuréus, Jordbruksverket
- Dag Hallén, Sundet Värmskog AB
- Eva Nilsson, Vattenmiljö i Värmland AB
- Kajsa Edbom LRF
- Daniel Hedeås, Hushållningssällskapet Västra
- Dikningsentreprenör
Träffen arrangeras av Hushållningssällskapet Västra i samarbete med LRF-lokalavdelningarna Kristinehamnsorten och Väse samt Storfors kommunavdelning” och finansieras av Greppa Näringen via EU-medel från Strategisk plan. Välkomna!