Under tre tisdagar i januari har LRF genomfört studiecirklar i Elfstorps gamla missionshus utanför Ölme, på initiativ av projektet.
Vid den första träffen, den 14 januari, förklarade Kajsa skillnaden mellan enskilda diken, skogsdiken och markavvattningsföretag. Deltagarna fick en genomgång av grunderna för diken och dikesunderhåll, varför det är viktigt att underhålla sina diken samt vilka rättigheter och skyldigheter man har. Diskussionen omfattade även hur man tar reda på om man är delaktig i ett markavvattningsföretag och hur man hittar relevanta handlingar. Deltagarna delade även med sig av de översvämningsproblem de upplever på sina marker. Kajsa Kupiakova från Greppa Näringen deltog och presenterade Greppas tjänster och de olika moduler som erbjuds medlemmar.
Den andra träffen, den 21 januari, fokuserade på rättigheter och skyldigheter vid dikesunderhåll. Det diskuterades hur man återaktiverar ett markavvattningsföretag, samt hur man tolkar de handlingar som hör till. Deltagarna fick också information om vilken typ av information de kan förvänta sig att hitta i dessa handlingar. Diskussionen omfattade även den praktiska delen av underhållet, samt vilka miljöhänsyn som är rimliga att tillämpa. Anna Bjurélius från Jordbruksverket gästade och pratade om hållbara odlingssystem och vikten av dränering. Jonathan Bark-Lott från Watercircle gav en översikt av vattenvårdsarbete, biotopkartering och de åtgärder som ofta genomförs i deras arbete.
Under den tredje träffen, den 28 januari, talade Christer Jansson, vattenexpert, om markavvattningsföretagens historia, när anmälningsplikt föreligger, hur man återupplivar ett vilande dikes- eller markavvattningsföretag samt de rättigheter detta ger samfälligheten.
Jonathan Bark-Lott visade exempel från kartverktyget ScalgoLive, där han visade hur de identifierar åtgärdsplatser med hjälp av höjddata och sänkor i landskapet där vatten naturligt samlas. Nedan finner du Jonathans presentationer från träffarna den 21 och 28 januari.
Vill du ta del av presentationerna från studiecirkelträffarna kan du mejla olmeviken.varmland@lansstyrelsen.se.