Steg 3: Provtagningsarbete och vattenkvalitetsanalys

Under en period av ett år, med start 2025, kommer prover tas på vattenkvaliteten i vattendragen för att analysera:

  • Särskilt farliga ämnen som kan påverka den ekologiska statusen.
  • Kväve- och fosforhalter, samt andra kemiska parametrar som påverkar vattnets kvalitet.
  • Temperatur och påverkan från dagvatten, exempelvis från E18.

Samtliga prover kommer att skickas till den nationella datavärlden (Miljödata SLU) för vidare analys. Resultaten kommer att användas för att identifiera effektiva åtgärder för att minska näringsämnen i vattendragen.

Provtagningsarbetet kommer att pågå under ett år med start 2025. Under denna period kommer prover att tas för att mäta vattenkvaliteten i vattendragen, med fokus på ämnen som kan påverka den ekologiska statusen, såsom kväve, fosfor och andra föroreningar. Vattenprover kommer även att tas för att mäta temperaturer och andra kemiska parametrar. En viktig del av provtagningen är att också kartlägga hur dagvatten från E18 påverkar vattenstatusen i området. De insamlade data kommer att skickas till den nationella datavärlden (Miljödata SLU) för vidare bearbetning och utvärdering.

Under 2025 kommer prover att tas på vattenkvaliteten i vattendragen under ett års tid. Syftet med proverna är att analysera:

  • Särskilt farliga ämnen som kan påverka den ekologiska statusen.
  • Halter av kväve och fosfor samt andra kemiska ämnen som påverkar vattnets kvalitet.
  • Temperatur och påverkan från dagvatten, till exempel från E18.


Alla prover skickas till Miljödata SLU för vidare analys. Resultaten kommer att användas för att hitta effektiva åtgärder för att minska näringsämnen i vattendragen.

Provtagningsarbetet pågår under ett år och fokus ligger på att förstå hur olika ämnen påverkar vattenkvaliteten. Data från provtagningen kommer att utvärderas för att kunna förbättra vattenstatusen i området.