Olika åtgärdslösningar

Åtgärder för biologisk mångfald:

  1. Skapa våtmarker: Genom att återställa eller anlägga våtmarker kan du skapa livsmiljöer för många olika arter, inklusive fåglar, insekter och växter. Våtmarker bidrar också till att rena vattnet och minska näringsläckage.
  2. Plantering av inhemska träd och buskar: Genom att plantera inhemska växtarter kan du stödja lokala ekosystem och ge föda och skydd åt inhemska djurarter. Detta kan också bidra till att skapa korridorer för djurlivet.
  3. Skapa blommande ängar eller gräsmarker: Att bevara eller anlägga blommande ängar ger livsmiljöer för pollinatörer som bin och fjärilar, samt en mängd andra insekter och växtarter.
  4. Bygga fågelholkar eller insektsbon: Genom att sätta upp fågelholkar för olika arter eller skapa insektsbon kan du erbjuda livsmiljöer för fåglar och pollinatörer som annars kanske inte har tillgång till sådana boenden.
  5. Låta död ved stå kvar: Död ved är viktig för många svampar, insekter och smådjur. Genom att lämna döda träd och stubbar orörda kan du skapa livsmiljöer för dessa organismer.
  6. Skydda och restaurera kantzoner: Att bevara eller anlägga växtlighet längs vattendrag, diken och sjöar (så kallade kantzoner) ger skydd för både växter och djur, och hjälper till att minska erosion och näringsläckage.

Åtgärder för biotopvård:

  1. Röjning och restaurering av betesmarker: Genom att röja och öppna upp gamla betesmarker eller ängar kan man återställa livsmiljöer för många växt- och djurarter som är beroende av öppna landskap, som exempelvis ängsblommor, fjärilar och fåglar.
  2. Återställning av naturbetesmarker: Om marken har vuxit igen med buskar eller träd kan man återställa traditionellt beteslandskap genom att släppa betande djur på marken, vilket hjälper till att skapa en variation av växter och förbättrar livsmiljöerna för många arter.
  3. Restaurering av bäckar och vattendrag: Genom att åtgärda och återställa bäckar och vattendrag (t.ex. genom att ta bort dikningar eller skapa naturliga flödesvägar) kan man förbättra livsmiljöerna för vattenlevande arter som fiskar, grodor och insekter.
  4. Anlägga biotopvårdsområden: Specifika områden som är av särskilt värde för en viss art eller habitat, till exempel hedar eller gamla skogar, kan skyddas eller restaureras för att stödja den biologiska mångfalden.
  5. Skötsel av löv- och blandskog: Genom att främja variation i skogsmiljöer, t.ex. genom selektiv avverkning eller att lämna död ved, kan man öka artrikedom i skogar och skapa bättre förutsättningar för både växter och djur.
    Skydd av kust- eller strandzoner: Vid kuster och sjöar kan man arbeta för att bevara eller återställa naturliga strandlinjer och vegetationszoner som är viktiga för både vilda djur och för att minska erosion.

Genom att genomföra sådana åtgärder kan man både förbättra den biologiska mångfalden och skapa mer hållbara och motståndskraftiga ekosystem som är bättre rustade att hantera klimatförändringar.