Frågor & svar

 Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att öka takten på de åtgärder som krävs för att nå klimatmålen till 2030. En stor del av detta arbete handlar om att minska näringsläckage av fosfor och kväve till vatten som orsakar övergödning.

Dessa näringsämnen kan hamna i miljön via utsläpp till luft av exempelvis kväveoxider från biltrafik, sjöfart och kraftverk. Andra orsaker till övergödning är läckage från jordbruket samt utsläpp från avloppsreningsverk och industrier.
Övergödning skadar ekosystemet genom algblomning, syrebrist och bottendöd som i längden gör att marken blir giftig och icke levnads bar för djur och växter.

Målet är att göra vattendragen mer hållbara och bättre rustade för framtida klimatförändringar. Med ett friskt vattendrag och mycket liv i marken blir naturen mer tålig och anpassningsbar för framtida klimatförändringar

Vänerns vattenvårdsförbund har kartlagt flera Vänervikar (Vänervikar 2020-Växtplankton och vattenkemi) där Ölmeviken inte uppnår God status. Även om det finns flera vikar med sämre status vet vi att det finns ett intresse i Ölmeviken. Här kan vi även se hur den fysiska förändringen genom minskad vegetation av vass och övervuxna stränder och därmed färre variation av fåglar, framförallt vadare.

Vi ser även en potential i att utföra klimatanpassningar i förhoppning om att minska belastningen på Vänern vid kraftiga skyfall.

Huvudprojektet finansieras LOVA medel som går till Lokala vattenvårds projekt.

LOVA – Lokala vattenvårdsprojekt – Anslag, bidrag och utlysningar – Havs- och vattenmyndigheten

Vi räknar med att projektet kommer pågå 2024-2027.

Att genomföra åtgärder på din mark är helt frivilligt och ska inte påverka din verksamhet negativt. Målet är att åtgärderna ska förbättra markytans förutsättningar för biologisk mångfald och biotopvård, samtidigt som de gynnar marken för de verksamheter som bedrivs i avrinningsområdet. Vilka åtgärder som passar bäst beror på förutsättningarna, och det finns olika bidrag som kan stödja genomförandet beroende på åtgärdernas art.

Som markägare kan du engagera dig i projektet på flera sätt. Du kan delta på de träffar vi arrangerar och hjälpa till att sprida informationen till grannar och andra i området som kanske inte känner till projektet. Vi är beroende av ert engagemang och samarbete, så det är viktigt att vi har en tidig dialog med er markägare. Genom att diskutera och använda lokala kunskaper, samt genom fysiska analyser, kan vi tillsammans identifiera de åtgärder som gör störst nytta för hela vattenavrinningsområdet, både på kort och lång sikt, men särskilt ur ett klimatanpassningsperspektiv.

All information kommer att finnas tillgänglig på hemsidan. Alla planerade träffar kommer att annonseras via hemsidan och länsstyrelsens kalendarium.

Det går alltid att ställa frågor till projektet under fliken ”kontakta oss

Här kan du skriva ett meddelande om du har frågor som du vill ha svar på. Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig.