Aktiviteter

Det första steget i projektet är att genomföra en noggrann analys av de fysiska förhållandena i området. Genom att använda geodata (såsom topografi, jordarter och markanvändning) ska vi identifiera de områden där åtgärder kan ge störst miljönytta. Prioritering kommer att ske baserat på potentialen för förbättring och lämpligheten för åtgärder som t.ex. restaurering av flöden och återskapande av naturliga habitat. Fältbesök kommer att genomföras för att noggrant kartlägga förutsättningarna på plats och ge en bättre bild av de åtgärder som kan vara aktuella.

Läs mer på Steg 1: Analys av fysisk påverkan och identifiering av åtgärdsbehov – Ölmeviken

En central del av projektet är att informera och samarbeta med markägare inom Ölman och Sorkans avrinningsområden. Genom studiecirklar och informationsmöten ska markägare få kunskap om biotopvård, vikten av att skydda små vattenmiljöer och hur klimatförändringar påverkar vattendragen. Dessa träffar ska också ge möjlighet för diskussioner om de juridiska och ekonomiska aspekterna av markavvattning, dikesunderhåll och naturbaserade lösningar. LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) kan komma att leda dessa träffar och hjälpa markägarna att förstå de åtgärder som kan genomföras på deras fastigheter. Representanter från Greppa Näringen eller liknande aktörer kan även delta för att stödja lantbrukarnas engagemang och delaktighet i projektet.

Läs mer på Steg 2: Informationsspridning och dialog med markägare – Ölmeviken

Provtagningsarbetet kommer att pågå under ett år med start 2025. Under denna period kommer prover att tas för att mäta vattenkvaliteten i vattendragen, med fokus på ämnen som kan påverka den ekologiska statusen, såsom kväve, fosfor och andra föroreningar. Vattenprover kommer även att tas för att mäta temperaturer och andra kemiska parametrar. En viktig del av provtagningen är att också kartlägga hur dagvatten från E18 påverkar vattenstatusen i området. De insamlade data kommer att skickas till den nationella datavärlden (Miljödata SLU) för vidare bearbetning och utvärdering.

Läs mer på Steg 3: Provtagningsarbete och vattenkvalitetsanalys – Ölmeviken