Det här projektet är ett LOVA-projekt (Lokala vattenvårdsprojekt) som handlar om att förbättra vattenkvaliteten i Ölman och Sorkans vattendrag. Målet är att göra vattendragen mer hållbara och anpassade till framtida klimatförändringar.
Projektet ska ta fram en plan för att förbättra vattnenkvaliteten i Ölman och Sorkans vattendrag så att de når de nationella miljömålen. Dessa mål är levande sjöar och vattendrag och ingen övergödning. Vi vill också att vattendragen ska få en bättre ekologisk status, eftersom de idag har en måttlig eller lägre status enligt EU:s vattendirektiv (ramdirektiv 2000/60/EG).
För att nå de här målen behövs åtgärder för att minska övergödning och förbättra miljön för djur och växter i vattendragen. Exempel på åtgärder som kan hjälpa är att plantera träd längs vattendragen. Träden kan hindra att vattnet blir för varmt och stoppa igenväxning. Andra åtgärder kan vara att ta hand om naturen runt vattendragen och att återställa vattendrag genom att göra dem mer slingrande (meandrande), till sitt naturliga ursprung som de såg ut innan den mänskliga påverkan. Det kan också vara att identifiera lågpunkter i landskapet som ofta är blött och utnyttja dessa vid skyfall som våtmarker/vattenbankar. Ju fler utpekade bankar desto mer kan översvämningskurvan planas ut vid de värsta skyfallen och erhålla vatten vid torka.
Projektet kommer att delas upp i tre aktiviteter. De här aktiviteterna ska hjälpa oss att ta reda på vilka åtgärder som är bäst för vattendragen och hur vi kan genomföra dem på bästa sätt.
Resultaten från de tre aktiviteterna kommer att sammanställas och analyseras för att ta fram en kostnadseffektiv åtgärdsplan. Åtgärdsplanen ska visa de mest effektiva åtgärderna för att förbättra vattenkvaliteten och de ekologiska förhållandena i vattendragen, utan att försämra förutsättningarna för markägare och verksamma aktörer längs vattendragen.
Tillsammans med markägarnas kunskap och engagemang hoppas projektet kunna skapa långsiktiga lösningar för hållbart vattenflöde, bevarande av biologisk mångfald och klimatanpassad vattenförvaltning
På olmeviken.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.